Czym zastąpić białe pieczywo?

Dla wielu osób pieczywo jest nieodłącznym elementem codziennej diety. To podstawowy składnik kanapek, które spożywane są zarówno na śniadanie, kolację jak i w ciągu dnia. Na rynku spożywczym wciąż króluje przede wszystkim pieczywo z białej mąki, które jest zdecydowanie mniej wartościowe niż pieczywo pełnoziarniste. To drugie, produkowane jest z nieoczyszczonych ziaren, które zawierają błonnik, cynk czy magnez.

Jakie produkty wybierać, aby dieta była wartościowa?

Produkty zbożowe pełnoziarniste powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Pełnoziarniste bułki czy chleb można wykorzystać do przygotowania pożywnego śniadania. To właśnie ten posiłek jest najważniejszy w ciągu całego dnia. Dostarcza on energii z rana, dzięki czemu można efektywniej funkcjonować i ma się więcej siły do pracy. Po czym poznać produkty pełnoziarniste? Chleb pełnoziarnisty od pieczywa białego różni się przede wszystkim kolorem. Produkty pełnoziarniste mają ciemniejszy kolor. Warto jednak czytać etykiety, gdyż czasem za kolor konkretnego produktu może odpowiadać barwnik.

Produkty pełnoziarniste dla zdrowia

To czy je się biały chleb czy pełnoziarnisty ma bezpośrednie przełożenie na zdrowie. Jak donoszą badania, osoby spożywające pieczywo pełnoziarniste rzadziej chorują na cukrzycę. Pieczywo z pełnego ziarna pomaga również utrzymać prawidłową masę ciała, co może być cenną wskazówką dla osób rozpoczynających odchudzanie. Przeciwutleniacze znajdujące się pieczywie pełnoziarnistym wykazują także działanie przeciwnowotworowe.